неділю, 11 грудня 2016 р.

Тиждень української мови

Мова — краса спілкування,
Мова — як сонце ясне,
Мова — то предків надбання,
Мова — багатство моє.
Мова — то чиста криниця,
Де б'є, мов сльоза, джерело,
Мова — це наша світлиця,
Вона як добірне зерно.
Мова — державна перлина,
Нею завжди дорожіть:
Без мови немає країни —
Мову, як матір, любіть!
   «Без мови немає країни мову, як матір, любіть!» – під таким девізом з 7 по 11 листопада 2016 року у Хмельницькій школі №14 пройшов тиждень української мови. Цей тиждень присвячений Дню української писемності та мови, що відзначається в Україні 9 листопада. За православним календарем – це день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця – послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія.
   Протягом тижня вчителями були проведені різноманітні конкурси, змагання, літературні вікторини, тематичні уроки «Наша мова калинова», «Бринить, співає моя мова…». Програма тижня української мови була цікавою та насиченою. Учні початкової школи мали змогу поринути у неозорі мовні глибини, доторкнутися серцем до рідного слова, дізнатися багато нової інформації, перевірити власні знання рідної мови.




   У 2 – А класі Карповою Н. М. було проведено мовознавчу вікторину, під час якої діти отримували практичні навички у спілкуванні українською мовою. По завершенні вікторини Розгон Назар зачитав вірш, який самостійно склав:
«Мово рідна, серцю мила,
Ти така чудова, ти така красива.
Твоя мелодійність душу зігріває,
Як буває сумно – вмить нас звеселяє!
Мово рідна – пісня солов’їна,
Тебе люблю я і всю Україну!»


   У День української писемності та мови на українському радіо традиційно відбувається радіодиктант національної єдності. 4 – Б клас також написав аудіодиктант, який підготувала їхня  вчителька Мельничук Л. Ф. Метою написання диктанту було не стільки з’ясувати, чи добре знають учні українську мову, як продемонструвати єдність з усіма, хто любить і шанує українське слово.




Тож хай буяє наша мова,
Хай розквітає на устах.
І світанкова, й калинова,
Вона, неначе дужий птах,
Свої вже розправляє крила,
Несе народ свій уперед.
І хай кожнісінька дитина
Її шанує й береже!
Більше фото

Немає коментарів:

Дописати коментар